Comisia juridică din Senat a votat, miercuri, un amendament la Legea grațierii, potrivit căruia persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită și trafic sau cumpărare de influență vor fi grațiate, senatorul PMP Traian Băsescu pledând pentru un vot favorabil.
Printre cei care ar scăpa de unele pedepse în anumite dosare în care sunt judecați pentru fapte de corupție comise înainte de intrarea în vigoare a legii grațierii în varianta propusă în prezent sau pentru care au fost deja condamnați se numără mulți politicieni, cum ar fi Elena Udrea, Sebastian Ghiță, oamenii de afaceri din dosarul Microsoft (Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, Dumitru Niro Nicolae sau fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu), Vasile Blaga, Adrian Severin, Aristotel Căncescu și grupul liberalilor de la Brașov, Marian Vanghelie, Sorin Oprescu sau Radu Mazăre.
„Am propus-o (luarea de mită – n.r.) pentru grațiere, având în vedere că se face eventuala grațiere cu plata prejudiciului și având în vedere că nu discutăm de recidiviști. E ușor de înțeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanțării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate, așa cum s-a și întâmplat cu foarte mulți oameni și de luare de mită și de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge. Eu sunt de acord să fie pedepsiți cei care au dus banii acasă. Și trebuie pedepsiți. Banii ăștia s-au dus în geci, în umbrele, pentru că așa au funcționat lucrurile în realitate. Dacă ne facem acum că au venit Fecioarele Maria neprihănite și Parchetele noastre pleacă pe această linie, asta a creat o atmosferă de supunere a clasei politice”, a spus Traian Băsescu.
El a apreciat că toți oamenii politici care au trecut prin campanie, cu excepția celei din 2016, au aceste probleme.
„Aduceți-vă aminte cum arătau orașele, măzgălite de sus până jos cu mash-uri, cu toate cele. Ați văzut foarte bine și pe amărâtul ală care a dat pui și a fost condamnat. Nu a dus un pui acasă, dar a distribuit în câteva comune și a fost condamnat. S-au dat mii de geci din China. (…) Discutăm de realități. Dacă vrem să legăm toate partidele putem să o ținem așa. Eu cred că trebuie să vină un moment zero. (…) Dacă vrem să ne menținem rezervorul de viitori penali care încă n-au fost denunțați de oamenii de afaceri, nu facem nimic. Este un moment zero pe care ar trebui să-l facem. Insist pentru grațierea acestor fapte care unele sunt considerate acte de corupție, altele sunt considerate infracțiuni de serviciu. Insist pentru crearea unui moment zero pe această poveste. (…) Nu este un secret aici. Știu toate instituțiile că partidele s-au finanțat ilegal și e ca și cum ar sta la pândă să vadă…mai așteptăm. Cred că e momentul să punem capăt și numai printr-o grațiere se poate pune capăt având în vedere că avem o nouă lege de finanțare a partidelor politice”, a mai spus Băsescu.
Reprezentantul PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii nu vor susține un amendament privind grațierea niciunei fapte de corupție.
O poziție similară a avut și reprezentantul USR, George Dircă.
„Nici USR nu susține sub nicio formă grațierea niciunei fapte de corupție. Trebuie să transmitem, avem obligația să transmitem un mesaj foarte important, că faptele de corupție, chiar dacă sunt la prima faptă sau nu, nu trebuie grațiate sub nicio formă. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că o dacă ce ai ajuns într-o funcție publică nu trebuie să faci abuz de acea funcție, nu trebuie să iei mită, nu trebuie să soliciți mită pentru a îndeplini sau nu un act și trebuie să înțelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, iar cineva care ajunge într-o funcție publică trebuie să-și exercite acele atrubuții cu bună credință, nu în interesul de a acumula averi personale”, a spus George Dircă.
Supus la vot, amendamentul a fost aprobat cu cinci voturi „pentru” și trei „împotrivă”, respectiv reprezentanții PNL, USR și UDMR.
Iohannis și Grindeanu nu susțin varianta senatorilor
La scurt timp de la decizia senatorilor jurăști, președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu au anunțat că nu susțin amendamentele.
„Deocamdată, fiind în comisie, nu o să mă exprim, dar sunt neplăcut surprins, ca să zic totuși ceva despre evoluția din comisie”, a declarat Klaus Iohannis.
„Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”, a scris și premierul Sorin Grindeanu pe Facebook.